Ecco Sandals AustraliaMore Outlet Women Online Fashionable OPkZTXiu
OR3.0: or en bestuur bereiken samen meer!
Training Effectieve Rapportages
Sandalen Hartjes Hartjes Dames Sandalen Hartjes Dames Sandalen Dames xsCrtQdBho

Waarom is de ene manager perfect op de hoogte van zijn resultaten en de andere niet? Waarom lijken  bestuurders geen interesse te hebben in de maandrapportages?

En hoe ga je er als controller mee om?

 

Wat is dat toch met het gedrag van managers als het op management informatie aankomt? En waarom luisteren ze niet gewoon naar de controllers en financials die de cijfers uitermate goed snappen en de juiste conclusies trekken? Die vraag stelde ik mezelf vorige keer en beloofde u om daar deze keer verder op door te gaan. En belofte maakt schuld, want wie wat belooft, moet die afspraak ook nakomen. Dat is logisch, toch?

En daar begint het probleem dus al. Voor de meeste controllers is dit een open deur. Je spreekt iets af en je verwacht dat iedereen dat ook werkelijk als een doelstelling noteert en die afspraken (of acties) nakomt. En wat krijg je vaak terug: excuses waarom het niet gelukt is. Verklaringen die ontwijkend gedrag moeten goedpraten. Logisch? Voor sommige mensen heel logisch, want een afspraak is in hun beleving vooraleerst een intentie om samen iets te doen.Sandalen Hartjes Hartjes Dames Sandalen Hartjes Dames Sandalen Dames xsCrtQdBho

Controllers zijn redelijk rationele mensen, resultaatgericht en gestructureerd, dus werk je toe naar het resultaat dat je (met elkaar) hebt afgesproken. En rationele professionals worden geacht hun doelen te behalen. Lukt het niet, dan roep je hulp in en zoek je ondersteuning. Zelfmedicatie voor professionals. Je kijkt naar jezelf, ziet waar het fout gaat en je schrijft een recept voor om beter te worden. Zo denken verreweg de meeste controllers en ze verwachten ook vaak van anderen het zelfde gedrag.

Volgens Ken Blanchard zijn er ook best managers die zo in elkaar zitten. Hij noemt dit de taakvolwassen of zelfsturende professional. Deze wordt gekenmerkt door een hoge betrokkenheid bij de organisatie én een hoog competentieniveau. Zo’n manager deelt zijn resultaten graag, ook al vallen de resultaten soms tegen. Hij/zij kent zijn sterkten en zwaktes en heeft voldoende zelfvertrouwen om toe te geven dat hij/zij niet alles in de hand heeft en zoekt actief naar hulp. Voor een controller de ideale sparringpartner: rationeel, resultaatgericht en zelfverzekerd. Kan tegen een stootje en houdt van argumentatie. Ideaal toch?

Helaas blijkt maar 15-20% van alle managers, als het gaat om management informatie, aan dit type te voldoen. Een groot deel van de managers is gericht op het team, de onderlinge samenwerking tussen de medewerkers in het team en de taken die moeten worden uitgevoerd. Sturen op ‘harde’ cijfers is geen natuurlijk gedrag en mensen aanspreken op resultaten is soms erg moeilijk. Volgens Blanchard zijn dit managers die al wel enige ervaring en competenties hebben, maar merken dat de praktijk weerbarstiger is dan de management-opleiding voorspiegelde. Een manager dus die merkt dat de praktijk minder maakbaar is dan hij/zij zou willen. En die daar onzeker van wordt. Een logische reactie die daar vaak op volgt is een krampachtige poging om alles onder controle te houden, de hele dag door te vergaderen en zich te focussen op veel details. Een professional die voor een deel van zijn taak nog niet volwassen is.

Zo’n manager heeft absoluut geen behoefte aan een ‘betweterige’ controller die hem constant aanspreekt op resultaten. Zo’n manager heeft geen behoefte aan rationele cijferanalyses die aantonen dat hij niet aan zijn eigen verwachtingen kan voldoen. Dat maakt hem alleen maar onzekerder. In die zin is het een professional die zichzelf nog geen medicatie kan voorschrijven en hulp nodig heeft. Maar wel hulp op een goede manier. En dat is niet de rationele, analyse-achtige, ik-ken-alle-cijfers manier. Let wel: ik zeg niet dat alle controllers zo zijn! Ik waarschuw alleen dat vanuit het perspectief van die manager dat wel zo zou kunnen overkomen. Omdat vanuit zijn perspectief een andere logica geldt dan die van de controller.

En dat maakt het nu eenmaal zo lastig. Om te proberen je te verplaatsen in andermans perspectief en vanuit die beleving je eigen stijl aan te passen. Om de signalen van de ander te herkennen en eerst de ander te begrijpen voordat je met een medicijn klaarstaat dat je zelf vaak gebruikt of voorschrijft.  In die zin is ‘écht luisteren en de patronen van de ander begrijpen’ het beste zelfmedicijn voor de controller.

 

Deze blog is ook gepubliceerd op controlling.nlDames Sandalen Koper Met Nederland Nieuw Tamaris Hak Hoge AL35q4Rj  en op FM.nl

 

Save

Save

Winsted 7Women's Sandals Size W's Teva Hiking tdCxrBhsQ